17 November 2010

Kebetulan atau takdir?





I believe the lie that if I continue to try harder, I will finally be "good" enough.


betul ke itu satu penipuan je??
tapi memang aku x nafikan bukan sume orang dlm dunia ni bernasib baik. ade orang dilahirkan dengan rupa paras menawan, ade orang plk dikahirkan tak cukup sifat.


dan memang aku x nafikan ade sesetengah orang yg study hard ke, study smart camne pun, tetap x pandai2. dan ade orang yg siap lena dlm kelas lg, tiba2 result power giler.


mungkin memang sue tu tipu je.


tp ape tujuan kite berusaha kalo sume tu tipu? kite berusaha untuk ape kalo kite tau kita xkan jd lebih bagus?


atau hanya bergantung pada nasib badan? atau kebetulan je kite x bape pandai?


Pendapat aku?


Aku tak percayakan nasib atau kebetulan. aku hanya percayakan takdir. Qada' dan Qadar.


aku x rase kalo aku kuar arini, aku jumpe seseorang hanya sebab kebetulan. aku percaya memang takdir aku jumpe dia mase tu, hari tu.  takdir bersebab. sebabnye? Wallahualam.
aku x rase aku dapat form 6 kat skola yg same 5 tahun lps sebab kebetulan.
aku x percaya aku kawan dgn kawan ak skrg hanye sbb diorang penah sekelas ngan aku.
kenape kadang2 kite boleh beli baju yg sama yg orang lain?
kenape kadang2 kita boleh jatuh, walaupun da lame jalan pakai kaki?
kenape Hitler biarkan yahudi hidup? kenape dia tak bunuh je sumenye?
kenape kes Jack the ripper tak dapat dibongkar?
kenape WTC musnah tarikh 11/9/2001?
camne Mona Affendi yg terer black magic tu dapat ditangkap oleh orang biasa?
sume tu takdir. Qada' dan Qadar.


jadi sebab tu la kite kene terus berusaha. sebab kita tak tau apa Qada' dan Qadar kite yang akan datang.
kenapa nak putus asa? macam la kite tau ape yg akan mendatang. hari ni mungkin perkara buruk berlaku pd kita, esok sape tau? kalo arini perkara buruk berlaku, kite terus putus asa n bunuh diri, camne kite nk tau kebahagiaan yg mungkin akan datang?


bagi aku, pengalaman buruk akan jdkan kita lg kuat hadapi perkara2 yg mendatang. takdir kita jd camtu. 
usaha + doa + tawakal
InsyaAllah kite akan jd lg kuat.

15 November 2010

Tragedi 30 Oktober 2010

gambar yg sempat diambil sebelum kejadian


Tragedi yang... agak "padan muke ko" tapi bende ni jd cam sweet memory bg aku n dua kawan baik aku... kenape "padan muke ko"? sebab aku x reti duk uma ari tu.... pagi dr kul 7 sampai kul 12 aku kuar jogging (?) ptg nk kuar lg... amik ko hehee
so meh cite sikit pasal kawan aku yg terlibat dlm tragedi ni.




Ini aku dan Eiqa
Eiqa pelajar Matrikulasi.

Ni plk aku dgn Nabila
Nabila ni pelajar KLMU.

OK start cite.

Petang ari Sabtu 30 Oktober dalam kul 2, aku dgn Eiqa nk kuar turun Wetex, saje je jln2... lgpun da lama x jumpe. dia plk jarang dapat cuti. kitorang naik moto. dan nabila bile dapat tau hal ni, dia pun nak join. so disebabkan skuter dia da passed away (road tax) dia suruh bpk dia anto gi wetex... 

Kitorang jumpe ramai kwn2 lama kat sana. Dayah, Faizura, Sarah, Tasya... so memang agak best la. bile da abis tawaf satu wetex, aku, eiqa, nabila, dayah ngan fai plan nk gi karaoke, tp da full plk... so terpakse batalkan niat murni tu. dayah ngan fai nk masuk wetex blk, so tinggallah aku, nabila ngan eiqa. kitorang pun pk nk buat apa, sbb kalo nk blk cam awal lg.

Jadi Eiqa pun ckp "Jom pegi tanjung weh! aku nk jumpe sedare aku!" siape sedare eiqa? ini dia

Tadaaaa~~

jgn marah aku, Eiqa mmg da ngaku itu sedare dia

ini buktinye!


disebabkan ade satu motor je, Eiqa pun anto aku dulu gi tanjung, pastu amik nabila plk. kire ulang-alik la ni. aku x kisah walaupun tu motor aku, sbb eiqa yg bayo minyak... hehehe... mase kat sane, aku jumpe Asma dan Shikin (kawan form 6 aku). 

bile tiga2 da sampai sane, Eiqa terus lupe psl sedare dia sbb nampak org memancing... ade yg dpt ikan (x ingat name)... so kitorang pun duduk la kat dpn sungai berdekatan dgn org2 yg memancing tu...

Nabila tepon bpk dia suruh amik dia pukul 6 (sbb dlm janji melayu, kul 6 bermaksud 6 stgh) dan Eiqa mule ckp psl study, exam and blah3 lalu aku ngan nabila suruh beliau diam hehee. pastu mcm2 kitorg borakkan... dari topik lelaki x guna (no offence), sampai la topik cuaca

dan cuaca memang x boleh ditegur hari tu....

gambar adalah dari situasi sebenar

belah kiri kitorang gelap gilerrr... belah kanan plk cerah jer. kitorang da start cuak... baru pukul 5 stgh, camne nk blk kalo moto satu je? kitorang buang mase lg kat situ, berharap awan gelap akan berlalu pergi...

Malangnya cuaca memang xnk ditegur.....

secara tibe2, hujan lebat turun mencurah-curah, bersama dgn angin yg agak kuat (ak hampir terbang) aku dgn nabila bercadang nk lari pergi masjid berdekatan manakala eiqa bwk motor, tp ribut kuat sgt...... terpakse la kitorang berteduh kat salah satu tugu (atau amende ntah bangunan tu) yg byk lobang... memang x membantu langsung. aku ngan eiqa pakai topi keledar, nk lindungi muka mekap (huhuuu) nabila tepon bpk dia suruh amik awal sikit, tp pelbagai alasan diterima

dan kami mula bersedih...

dan menangis

kereta yg lalu lalang mule bunyikan hon pada kitorang... Poyo r! bajet kete tu hebat sangat ke???!!!

dan Eiqa mula pikirkan idea gila (mungkin otak dia kene kejutan elektrik) utk tahan kete yg lalu, mintak tumpang blk... nabila pun setuju je..

tindakan ni jgn ditiru... bahaya!
Malang kitorang sebab xde satu pun kete benti (sbnrnye da xde kete lalu kat situ pun hehheeee)

tiap kali kitorang ckp pasal cuaca, hujan makin lebat dan lebat.... terpaksa kitorang borak pasal benda off topic skit....

akhirnya, tepat pukul 6:30, bpk Nabila sampai (da suruh amik cepat pun amik kul 6:30 gak.. memang janji melayu yg sharp!) hujan pun da reda, aku dgn Eiqa pun blk....

Dan aku kene selsema yg teruk malam tu.
esoknya aku dapat tau Asma dan Shikin jatuh motor sbb terlanggar ranting mase diorang blk redah hujan.
simpati ngan diorang, tp aku bersyukur kitorang x cukup motor nk redah blk.
... tp bile berita tu sampai KL, Asma dikatakan excident dan tgh koma.. sape yg tokok tambah ni?

Moral Tragedi 30 Oktober 2010: "Pompuan jgn asyik merayap!! ish3..." - Zaiton. emak aku.

Khayal bile online...?

Yep. bile ngadap komputer je terus lupe sume bende. start mengadap kul 8 mlm, sdr2 da kul 2 pagi. kenape ek? pikir blk aku bkn bukak ape sgt pun... facebook pun xdela bukak ape2 sgt. rasenye aku khayal bace cite2 kat internet kot... sejak kebelakangan ni aku suka baca cite kat site ni... ade yg cite nye byk chapter, mane tak aku khayal.

tp pikir blk, majoriti penulis dlm site tu sume umo belasan taun lg, tp cite diorg bgs2 sumenye (grammar tu aku x tau la)
cite ni yg paling aku suke gile


x pasti plak nape aku suke, tp just touching ler kot.... sbnrnye bile aku online same cam aku bace novel, tp yg ni aku ngadap komputer... tu yg pelik sikit kot? mak n ayah aku pun da banyak komplen aku ni cam da xde keje lain... dulu komputer ni letak kat bilik abg aku, so jarag2 la bkk, tp sejak dikeluarkan, memang ngadap je la keje aku. nk wat camne?

oh cite ni best gak 


dan banyak lagi... kalo aku nk list mmg xkn abis la. tgk, mane x aku khayal bile online? nk tulis mende ni pun makan mase setengah jam. ish3 anak mustafa sorang ni.... da la pompuan... kalo aku ni laki mesti sikap malas aku lg teruk.

tapi nk wat camne.... hmMMmmMMmmmmmm

09 November 2010

...Have You Ever...

Play dares on some site, and she dares me to answered and copy this to my blog, so here you go~





( ) Smoked a cigarette ew
( ) Drank so much you threw up
(x) Had feelings for someone who didn't have them back
( ) Been arrested
( ) Gone on a blind date
(x) Skipped school
(x) Seen someone die
( ) Been to Canada Malacca
( ) Been to Florida Kuala Lumpur
( ) Been to Mexico Sabah
(x) Been on a plane
(x) Been lost
( ) Been on the opposite side of the country
( ) Gone to Washington , DC
(x) Swam in the ocean (and almost drown)
(x) Felt like dying....
(x) Cried yourself to sleep
(x) Played cops and robbers
(x) Recently colored with crayons
(x) Sang karaoke badly
(x) Paid for a meal with only coins
(x) Done something you told yourself you wouldn't
(x) Made prank phone calls
(x) Laughed until some kind of beverage came out of your nose
(x) Laughed until liquid came out of the other end
( ) Caught a snowflake on your tongue.
(x) Danced in the rain
( ) Written a letter to Santa Clause..he doesnt exist and if he did I'll kill him
( ) Been kissed under the mistletoe
( ) Watched the sun rise with someone you care about
(x) Blown bubbles
( ) Made a bonfire on the beach
( ) Crashed a party
( ) Gone roller-skating
( ) Ice-skating


(x) I'm single
( ) I'm in a relationship
( ) I'm engaged
(x) I've had someone cheat on me.
( ) I've gone on a blind date.
(x) I've been the dumpee more than the dumper.
(x) I miss someone right now.
( ) have a fear of commitment.
(x) I have a fear of abandonment.
( ) I've cheated in a relationship.
( ) I've been the cheatee ( if that means that you were the person some cheated on their gf/bf with )
( ) I've gotten divorced(With Friends )
(x) I've had feelings for someone who didn't have them back.
(x) I've told someone I loved them
(x) I've kept something from a past relationship.


Honesty/Crime

(x) I am a terrible awesome liar.
(x) I've done something I promised someone else I wouldn't
(x) I've done something I promised myself I wouldn't.
( ) I've snuck out of my house.
(x) I have lied to my parents about where I am.
(x) I am keeping a secret from the world
(x) I've cheated while playing a game.
(x) I've cheated on a test.
(x) I've run a red light.
( ) I've been suspended from school.
(x) I've witnessed a crime... on TV
(x) I've been in watch a fist fight.
( ) I've been arrested.
( ) I've shoplifted


Drugs/Alcohol

( ) I've consumed alcohol.
( ) I have passed out drunk at least once in the past 6 months.
( ) I've taken painkillers when I didn't need them.
( ) I have cough drops when I'm not sick.
(x) I can't swallow pills.
( ) I can swallow about 5 pills at a time no problem
( ) I have been diagnosed with clinical depression.
(x) I shut others out when I'm depressed.
( ) I take anti-depressants.
( ) I'm anorexic or bulimic.
(x) I've slept an entire day when I didn't need it.
( ) I'm addicted to adrenaline
(x) I've hurt myself on purpose
( ) I'm addicted to self harm
(x) I've woken up crying.
(x) I've cried myself to sleep.


Death and Suicide

(x) I'm afraid of dying.
(x) I hate funerals.
(x) I've seen someone die.
(x) Someone i know has attempted suicide.
(x) Someone close to me has committed suicide.
( ) I've attempted suicide.Millions of times


Random

(x) I can can't sing well.
( ) I open up to others easily.
(x) I watch the news.
( ) I don't kill bugs. DIE DIE DIE
(x) I hate hearing songs that sacrifice meaning for the sake of being able to rhyme.
( ) I curse regularly.
(x) I sing in the shower.
(x) I am a morning midnight person.
( ) I paid for my cell phone ring tone.
(x) I'm a snob moron about grammar.
( ) I am a sports fanatic.
(x) I twirl my hair
( ) have "x"s in my screen name
(x) In somethings I love being neat hate to get clean up
( ) I've copied more than 30 CD's in a day
(x) I bake well charcoal.
( ) I would wear pajamas uniform to school.
(x) I like Martha Stewart.
(x) I know how to shoot a gun (in Resident Evil)
(x) I am in love with love.
( ) I am guilty of tYpInG lIkE tHiS.
(x) I laugh at my own jokes.
(x) I eat fast food weekly
(x) I believe in ghosts.
( ) I am online 24/7, even as an away message.
( ) I've not turned anything in and still got an A in a certain class.
(x) I can't sleep if there is a spider maggots in the room.
(x) I am really ticklish.
(x) I love white chocolate
(x) I bite my nails (used to)
(x) I play video games
(x) I'm good suck at remembering faces.
(x) I'm good 
suck at remembering names.
(x) I'm good suck at remembering dates.
(x) I have no idea what I want to do for the rest of my life.
( ) I have tried to join a circus and failed

(x) My answers are totally honest

I'm boring... So... This is just random x.x