17 November 2010

Kebetulan atau takdir?





I believe the lie that if I continue to try harder, I will finally be "good" enough.


betul ke itu satu penipuan je??
tapi memang aku x nafikan bukan sume orang dlm dunia ni bernasib baik. ade orang dilahirkan dengan rupa paras menawan, ade orang plk dikahirkan tak cukup sifat.


dan memang aku x nafikan ade sesetengah orang yg study hard ke, study smart camne pun, tetap x pandai2. dan ade orang yg siap lena dlm kelas lg, tiba2 result power giler.


mungkin memang sue tu tipu je.


tp ape tujuan kite berusaha kalo sume tu tipu? kite berusaha untuk ape kalo kite tau kita xkan jd lebih bagus?


atau hanya bergantung pada nasib badan? atau kebetulan je kite x bape pandai?


Pendapat aku?


Aku tak percayakan nasib atau kebetulan. aku hanya percayakan takdir. Qada' dan Qadar.


aku x rase kalo aku kuar arini, aku jumpe seseorang hanya sebab kebetulan. aku percaya memang takdir aku jumpe dia mase tu, hari tu.  takdir bersebab. sebabnye? Wallahualam.
aku x rase aku dapat form 6 kat skola yg same 5 tahun lps sebab kebetulan.
aku x percaya aku kawan dgn kawan ak skrg hanye sbb diorang penah sekelas ngan aku.
kenape kadang2 kite boleh beli baju yg sama yg orang lain?
kenape kadang2 kita boleh jatuh, walaupun da lame jalan pakai kaki?
kenape Hitler biarkan yahudi hidup? kenape dia tak bunuh je sumenye?
kenape kes Jack the ripper tak dapat dibongkar?
kenape WTC musnah tarikh 11/9/2001?
camne Mona Affendi yg terer black magic tu dapat ditangkap oleh orang biasa?
sume tu takdir. Qada' dan Qadar.


jadi sebab tu la kite kene terus berusaha. sebab kita tak tau apa Qada' dan Qadar kite yang akan datang.
kenapa nak putus asa? macam la kite tau ape yg akan mendatang. hari ni mungkin perkara buruk berlaku pd kita, esok sape tau? kalo arini perkara buruk berlaku, kite terus putus asa n bunuh diri, camne kite nk tau kebahagiaan yg mungkin akan datang?


bagi aku, pengalaman buruk akan jdkan kita lg kuat hadapi perkara2 yg mendatang. takdir kita jd camtu. 
usaha + doa + tawakal
InsyaAllah kite akan jd lg kuat.

2 comments:

Nadya Sarwani said...

http://www.ceritera-nadia.blogspot.com/

nice bl0g.. please foll0w me back!!! :D

dayah asri said...

keep it up gurl. :)
follow me back ;)