09 December 2011

10 Nama Bandar Yang Paling Pelik

Ade bandar kat Malaysia yg namanya pelik2 x? Muar x pelik... Kalau nk ikutkan, Kuala Lumpur tu sbnrnye pelik. Kuala Lumpur, patutnye byk lumpur, kenape byk bangunan plk? hehee.

Anywayys ni dia top 10 nama bandar yg paling pelik.

1. FUCKING


Bandar Fucking ni kampung Austria, berdekatan dgn Salzburg. Bandar ni cume ade 104 penduduk je, tp dikenali seluruh dunia sbb name bandar ni yg bg maksud berbeza dlm bahse inggeris. Maksud sebenar Fucking dlm bhse Austria sbnrnye 'tempat tinggal orang Focko' (Focko tu kaum yg tinggal kt sane). Xde kene mngene pun dgn mksud bahase inggeris. Dirty minds btl.


2. HOOKER



Bandar ni dinamakan sempena dgn pekerjaan asal penduduk bandar ni. Yep, satu mase dulu, pekerjaan utama penduduk bndar ni ialah hooker. Penduduk nye sekarang kurang dr 2000 orang. Tp, penduduk skrg x nk ubah nama tu, diorang bangge. Siap tubuhkan kelab "Hooker Health Club", "Hooker Senior Citizens" n "Hooker Chamber of Commerce". Mungkin sbb ramai pelancong dtg kot?

3. HELL


Penduduknye lebih dr 250. Hidup diorang x lah teruk sgt, tp name bandar ni tetap Hell. Ade dua lagenda kenape bandar ni dinamakan Hell. Lagenda pertama; Reeves (pemilik tanah HELL) ditanyekan ape name bandar baru tu. Reeves jawab "Aku x peduli, ko nk namekan Hell pun aku x kisah". Lagenda kedua plk; ade dua orang pengembara German pd abad ke 19 dtg ke Hell dan ckp dlm bhse German "So schön hell!” yg bermaksud ”So beautifully bright!”. Agak2 yg mane betul? Atau dua2 x betul?

4. ACCIDENT


Accident terletak kat bahagian West Maryland, merupakan salah satu petempatan yg pertama. Bandar ni aman sangat, jarang bende yg biase keluar kat surat khabar terjadi. Xde ape2 kisah accident dlm sejarah bandar ni, dan penduduk bandar ni x kisah pun namenye. Jd bandar Accident pun kekal sampai hari ni.

5. BORING



Bandar Boring terkenal di seluruh Oregon sebab namenye yg unik. Ramai orang anggap bandar Boring ni tempat yg membosankan, tp penduduk kat situ x bersetuju. Diorang siap pakai slogan “The most exciting place to live". Bandar ni bukan dinamakan sebab dia boring, tp sempena dgn nama penduduk terawal kat bandar ni, W. H. Boring. Boring nye name dia....

6. DING DONG



Disebabkan bandar ni terletak kat Bell County, namenye mestilah Ding Dong... Bandar ni dinamakan oleh 2 penduduk terawal yg upah seorang pelukis utk cipta design kedai diorg kat Bell County. Ade dua loceng/bells kat sign tu, dan kat situ la nama Ding Dong muncul. Bile bandar ni membangun, penduduk xkisah namenye. Moto bandar ni ialah “If you find yourself in Ding Dong, you had to have been looking for it.” Kenape ding dong ye? Kenape x KRINGGG atau Chring ~ Chring ~?

7. NAMELESS



Bandar Nameless terletak kat Tennessee. Ade beberape teori pasal name bandar Nameless ni. Salah sorang dr diorang ckp, ade sorang penduduk nk kerja kat post office, tp dia kosongkan bhgian name. jd dia permohonan tu direject sebagai nameless. Seorang penduduk lain plk ckp dia xnk bg name ape2 kat bandar tu. “This here’s a nameless place if I ever seen one, so leave it be” tu la yg dia terangkan. Sian bandar ni, selame-lamenye ade nama yg maksudnye xde nama....

8. CUT AND SHOOT


 Name pun Texas, mesti la ade bandar yg namenye ade kene mengena dgn tembak2. pd tahun 1912, orang ramai yg cube buat tunjuk perasaan boleh menyebabkan keganasan berlaku. Mereka tgh berdebat tentang 3 perkara, design satu2nye gereja kt bandar tu, isu tentang sape yg dibnrkan mengajar kt gereja dan konflikasi pemilik tanah dgn ahli gereja. Tibe2 sorang bdk lelaki ckp  “I’m going to cut around the corner and shoot through the bushes in a minute!”. Dan itu dia, nama baru bandar tu. Texas, dari dulu sampai skrg sgt bahaye.

9. NOTHING


Nothing, Arizona ditemui pd tahun 1977 oleh 4 orang. Mase tu, diorang je yg tinggal kat situ. Bandar ni bukan namenye je yg pelik, tp bandar tu pun pelik. ade mesej dekat papan tanda jalan, “The staunch citizens of Nothing are full of Hope, Faith, and Believe in the work ethic. Thru-the-years-these dedicated people had faith in Nothing, hoped for Nothing, worked at Nothing, for Nothing.” Semua penduduk kat situ bekerja kat stesyen minyak dan workshop. Nothing much can be found here... yeah. Nothing.


10. SANTA CLAUS



Santa Claus terletak kat Indiana, bukan kat Lapland. Bandar ni pd mulenye xde nama, so penduduk kat situ pun berkumpul kat gereja utk cari nama yg sesuai. Diorang x dapat capai persetujuan, sampailah sorang lelaki berjanggut putih, berbaju merah dan perut boyot datang. Sorang budak menjerit "Santa Claus!" dan diorang pun capai persetujuan. Pd pendapat aku, diorang dah penat n malas nk gaduh. So, ikut je la cadangan budak tu. x ikut kang, nangis. heheheee

Kesimpulannye, kalo korang nk bg name kat sesuatu, pk betul2. cari maknenye dlm semua bahase. takut lain bahase, lain makne.

Time kasih sebab baca! *bows* sile komen or shout ~

Sumber: http://urbantitan.com/10-bizarre-town-names/

No comments: