06 December 2011

Top 10 World's Biggest Holes

Mirny Diamond Mine


Mirny Diamond Mines ni sebenarnye lombong berlian, terletak kat North Slave Region of the Northwest Territories, Canada. Dalamnya 525 m dan diameter 1200 m. Ini adalah salah satu lombong berlian pertama dan terbesar di USSR (Soviet). Sekarang lombong ni dah x digunekan lg. Kalau lori nak lalu dari atas hingga ke dasar lombong, lori tu perlukan mase 2 jam! Um, kalau nk pegi tandas, camne tu?

Great Blue Hole – Belize


 Great Blue Hole ni jurang bawah air pantai Belize. Mase zaman ais terakhir, jurang ni terbina sendiri sbgai gua kapur. Diameternye 100 kaki n dalamnye plk 400 kaki. Kalau jatuh konfem aku lemas. Dah la x reti berenang.. huhu. Agak2 makhluk ape yg hidup kt dalam tu ye?


The Door To Hell: Daryaza Gas Crater, Turkmenistan


 Ni bukan pintu nk ke neraka betul2, gelaran jer... Citenye bermule tahun 1971, geologists jumpe gas natural bawah tanah yg sgt besar. Diorang pun gali tanah tu utk dapatkan gas natural. Tp pelantar penggerudi tu runtuh dan tinggalkan lubang yg sgt besar. Utk elakkan gas beracun keluar, diorang biarkan je lubang tu terbakar. Pengkaji2 gerlogist tu sume berharap gas akan habis terbakar, tp sampai sekrang, tahun 2011, lubang tu masih terbakar. Kalo jatuh, belum sempat nk buat apa2 dah terbakar. sbb tu diberi gelaran The Door To Hell.

Kimberley Big Hole - Afrika Selatan



The Kimberley Diamond Mine (also known as the Big Hole) dikenali sbagai lubang buatan manusia yg terbesar di dunia. Dari tahun 1866 hinggalah 1914, seramai 50 000 pelombong yg gali lubang ni dgn cangkul dan picks. 2,722 kg berlian berjaye didapatkan sepanjang mase tu. Lubang ni tgh diusahakan utk dijadikan warisan dunia. Muzium tanpa bangunan? kalau jatuh dlm air tu, camne nk panjat naik blk? Takutnyer

Bingham Canyon Mine – Utah



Lombong ni sebenarnye lombong keluli kat Oquirrh mountains, Utah. Dalamnye 0.75 mile (1.2 km) dan besarnye plk 2.5 miles (4 km). Merupakan lombong penggalian buatan manusia yg terbesar. xde pernah berlaku tanah runtuh plk ye?


Glory Hole in Monticello Dam California



Jurang air di Napa Country, California. Most noted for its large circular spillway with a rate of 48,400 cubic feet per second. Yg ni nampak menakutkan...

Diavik Diamond Mine – Canada



Lombong ni dibuka tahun 2003, menghasilkan 1,600 kg (3,500 lb) berlian setiap tahun. Lombong berlian ni terletak di Wilayah Barat Laut Kanada. Tauke nye mesti dah kaye raye... Berlian tuuuu!!!


Guatemala Sinkhole



Yang ni paling menakutkan bg aku. Sinkhole!! Gile la! Ade rumah kat atas tanah ni!!  Tanah ni runtuh pd tahun 2007, runtuhan sedalam 300 kaki, menelan sebuah rumah, dan membunuh 2 orang. Ribuan lagi penduduk dipindahkan sebab takut kejadian yg sama berlaku. Lubang ni puncanye ialah hujan yg berpanjangan dan aliran buangan bawah tanah. Aku takkan berani nk jejakkan kaki aku kt kawasan ni. Gilerrr....


Chuquicamata Copper Mine – Chile




Ni lombong galian keluli terbuka kat Chile. Jumlah pengeluaran lombong ni paling tinggi kat dunia, tp ni bukan lombong terbesar. Dalam lombong ni cume (?) 850 meters je. Bagi aku dah cukup dalam lah tu...

Udachnaya Pipe – Russia



Lombong berlian kat Russia. Pemilik lombong ni bercadang nak hentikan aktiviti lombong ni pd tahun 2010 sebab nk mulakan aktiviti perlombongan bawah tanah. Lombong ni ditemui tahun 1955 dan sekrang, dalamnye dah mencecah 600 meters. Kaye gile pemiliknyer...

Majoriti lubang ni sebenarnye buatan manusia. kenape aku ade rase x sedap ati ek? kalu tibe2 ade gempa bumi kt kawasan lombong ni mcm mana? kalau tanah kawasan lain kene tarik bile ade gegaran, x ke bahaya? Kesimpulannye, manusia dgn sifat tamak xkan berpisah~

Time kasih sebab baca *bows*

Sumber: http://www.nuffy.net/cool/articles/ten-worlds-biggest-holes.html

No comments: