30 January 2012

The Museum of Bad Art

Museum mcm ni pun ade ke? Ni la akibat orang terlalu byk duit, sampai x tau nk buat ape, so dia bina museum utk hasil seni yg teruk.

Aku dgn Nabila suke melukis. Tapi kitorang xde bakat (tipu, aku sorang je yg xde bakat) aku rase lukisan aku layak masuk museum ni kot.

Ni antare lukissan yg dipaparkan kat museum ni.

Binatang apakah itu?

Perempuan berbadan kayu?


Ha, orang tua, bukan perempuan cantik.

Joan Crawford???
Muke sebenar Joan Crawford. Ade rupe x?
Ape budak tu buat?


Err.. ape ni?

Museum ni mengumpulkan koleksi seni yg "sangat teruk sampai x boleh nk tgk tempat lain". Dibuka tahun 1993 oleh seorang peniaga barangan antik, Scott Wilson. Mule2, dia kumpul lukisan buruk yg diberi oleh customer dia, tp x lame lepas tu, orang2 lain mule bagi dia byk lukisan yg sgt menarik (tapi huduh) yg diorg jumpe kat tong sampah, pelukis jalanan dan tempat jualan lelong. Scott menjadikan basement sebuah teater sebagai tempat mempamerkan lukisan2 ni. Antare lukisan yg menarik ialah "Baseball Safe at Home", "Mona Lisa" dan "Pablo Presley".

Baseball Safe At Home. Amende kat tgh2 tu?


Mona Lisa (?!)


Pablo Presley (Adik beradik Elvis Presley?)

Hmm... kalau camtu aku nk submit lukisan aku ke museum ni la. Lukisan aku lagi buruk. Konfem diterima. Haha. Tapi terus terang aku cakap, aku ade nampak lukisan abstrak yg lagi pelik, confusing dan.. err, agak huduh. Tapi lukisan tu popular. Sebab ape? Sebab pelukis nye org terkenal. Haiyoo dunia, ape nk jd?

Ok time kasih sebab bace. Silelah komen ye.

Chiow ~

27 January 2012

Island of The Dolls

Korang pernah dengar Island of the Dolls?



 Dekat Xochimico (berdekatan dgn Mexico City), ade satu pulau yg terpencil. Pulau ni adalah satu tempat tarikan pengunjung yg agak menakutkan bg aku. The Island of the Dolls ni di dedicated kan kepade roh sorang bdk perempuan yg cepat sgt jumpe ajal.


The Island of the Dolls (Isla de las Munecas) merupakan tempat tinggal bg beratus (mungkin beribu) anak patung yg dah rosak, cacat n menakutkan. Ade yg dah xde tgn, kepale tanpe badan n mate rosak, sumenye digantung kan dahan pokok, pagar atau mane2 tempat yg boleh digantung. Patung2 ni mungkin agak menakutkan bile tgk waktu siang, tp bile waktu malam, mungkin korang boleh pengsan sbb takut kepale anak patung tu bergerak, mata berkelip atau 'tangan' merayap.



Setiap cite hantu mestilah ade sejarahnye yg tragedi. Island of dolls ni bermule bile satu2nye penduduk pulau ni, Don Julian Santana (gambar kat bwh) terjumpe mayat seorang budak perempuan dekat satu tali air, lebih kurang 50 tahun lepas. Dia rase kesian sgt dgn budak tu, dan mule rase trauma. Satu hari, dia terjumpe anak patung terapung kat tempat yg same dia jumpe mayat budak tu. Dia nk gembirakan roh bdk tu, so dia gantung anak patung tu dekat dahan pokok. Dia harap dgn cara ni dpt tenteramkan roh bdk tu dan melindungi pulau tu dr kuase jahat.

Don Julian Santana

Tapi bagi Julian, satu anak patung x cukup. Dia masih trauma dan x tenteram. So dia mule kumpul patung dari dasar tali air tu, cari semua patung yg dah rosak, cacat dan kotor. Semuanya digantung kat mane2 tempat yg boleh gantung (pokok, pagar, tombol pintu). Tapi dia masih x tenteram, jd tiap kali dia keluar dr pulau tu, dia cari anak patung dekat sume tempat sampah yg dia jumpe. x lame lepas tu, dia berhenti jd pekebun dan hanye kumpul anak patung yg dah rosak.


Ade yg cakap Julian sebenarnye gile, mayat budak tu x pernah wujud, hanye ade anak patung je. Tapi sebenarnye, family Julian (sekarang diorang yg uruskan pulau ni) cakap Julian hanye kesunyian. Dia dah lame x jumpe orang, so bile dia nampak mayat bdk tu, dia jd takut dan kesian sgt pd bdk tu dan family bdk tu. Julain percaya pulau tu dah dihantui roh bdk prempuan tu. Julian ckp bdk perempuan tu suka bile dia gantung anak2 patung tu ke pokok/mane2 tempat boleh gantung. Camne Julian boleh tau? masih dlm misteri.



Tapi, pd tahun 2001, satu kejadian menakutkan berlaku. Julian mati lemas dalam tali air tu, kat tempat yg same budak perempuan tu dijumpai. Ade khabar angin yg cakap anak2 patung tu telah dirasuk roh jahat dan diorg sume bunuh Julian utk hentikan niat dia nk halau sume roh jahat dari pulau tu. Ade jgk khabar angin yg ckp Julian bunuh diri kat situ sebab dia masih dihantui roh bdk perempuan tu, dan sejak kematian dia, sume anak2 patung tu berkabung dan amik tugas dia sbgai penjage pulau dr roh jahat.


Mase Julian masih hidup, pulau ni x dpt byk perhatian pelancong. Tapi sejak kematian dia, pulau ni jadi popular. Kru TV antarabangsa ade buat filem kat sini beberape kali, dan ramai kru2 dan pelakon2 cakap pulau ni masih berhantu.


 Agak susah kalau nk pegi ke pulau ni, tp bile dah sampai, korang dpt berjalan2 keliling hutan dgn patung2 menakutkan tergantung kat pokok, dan korang akan dpt pengalaman yg xkn dapat kt tempat lain. Kalau nk tau, hampir semua patung2 kat sini dibuang kerane byk sebab. xde anggota badan, bdn xde kepale, kepale xde bdn, berkulat, rambut dah xde, dianggap pembawa sial n mcm2 lg. Labah2 n serangge hutan lain dah jdkan patung ni tempat tinggal diorang. Jadi, kalo korang dtg sini, jgn gatal2 nk usik ye.



Niat Julian x salah, dia just nk free kan minda dia n pulau tu dr roh jahat, tapi 'kubur patung' yg dia cipta ni sgt menakutkan. Bile korang ade kat sini, korang akan sentiase terase korang diperhatikan. bulu roma sentiase tegak. Pulau ni sebenarnye chinampa (kebun terapung. Julian asalnye seorang pekebun dan tinggal kat pulau ni sorang2 utk berkebun) tp skrg dah jadi perkuburan anak patung. Ramai pelancong ckp diorang terdengar suare anak patung tu berbisik2 dan ketawa sesame sendiri. Inilah sebab tempat ni jd pusat pelancongan, sebab ramai pelancong yg suke pegi tempat menakutkan utk melancong. Kenape? jgn tanye aku, aku lg suke melancong kat tepi pantai.

Pendapat aku tentang sejarah Islan of dolls ni, NO KOMEN. Kalo korang pergi sini, bgtau aku ye. jgn gatal2 nk usik2 anak patung tu or tarik2 dahan pokok yg ade kat situ. jgn buang air merata, sungai kat situ pun jgn minum. dan JANGAN curi/tarik anak patung tu dari pokok diorang. Ingat, hantu xde, tapi syaitan ade.

Ape sebenarnye terjadi pade Julian? Betul ke dia jumpe mayat budak perempuan? Wallahualam. Korang ade otak, korang ade agama, so korang fikir la sendiri.

Chiow.


Sumber: http://weburbanist.com/2010/10/06/mexicos-creepiest-tourist-destination-island-of-the-dolls/

Cover ombak rindu terbaik

Yeah. Cover lagu 'Ombak Rindu' terbaik by Encik Mimpi. Sila lah dengar lagu ni ~


Hahaa~ sengal kan? Ini la penyanyi blogger feveret aku. Aku pun x paham kenape org suke sgt Ombak Rindu ni, bg aku klise sgt. Tapi aku suke cover ni. X klise kan? Korang x expect liriknye kan? Muahahahaa


Ok, chiow.

11 January 2012

How true is love?

Akak aku kawin. Majlisnye berjalan ngan lancar ari Sabtu lepas. Rase pelik sgt, mase kecik2 kitorang main kawin-kawin sesame, dia duduk ngan jiran laki sblh rumah, aku tlg kipaskan. sekarang dia da kawin betul2. aku pun jd pengapit btl2. Rase sedih pun ade gak. Tp at least abg Syam (husband dia) baik. Kire ok la tu. Diorang cam x pnh gaduh. Kire ok la tu.

Dan kau dtg, buat muke x malu. nasib baik Nabila culik aku, x payah aku dok tengok ko dr jauh cam stalker. Nampak ko naik kete nk blk mase aku baru sampai rumah tu pun da terpegun. Aku x tau pun ko balik muo, kenape x bagitau? Aku baru je nk lupekan ko, tp bley plk ko tepon aku mlm tu. Walaupun sekejap, effect dia lame tau. Kenape? WHYYY?

So tadi mase aku tgh meng-stalking orang kat facebook, jumpe la sorang member aku ni. Budak ni, bagi aku cam ade problem la.  Dia pernah couple ngan pengkid, sekarang dah putus, tp dia still syg sgt kat ex dia, wall post kat facebook x abis2 psl bdk pengkid tu. Dan bg aku, dia cam dah sampai taraf stalking bdk tu. Sms berpuluh2 kali walaupun bdk tu x balas, tepon satu jam skali just sbb nk tau tgh wat pe. bdk tu da ade girlfren baru dah. ntah pape la. Maybe you're right, we can't help who's we falling in love with, but FYI, we can control our emotion. We know how not to step over the bounds. So you're a fail.

dan sorang yg ade pertalian darah ngan aku ni plk lain cite. jatuh cinte kat sepupu sendiri. Kenape? xde lelaki lain ke kt dunia ni? Lelaki tu da pernah kawin mase umo 18 tahun. Kenape, pikir sendiri. bercerai 3 tahun kemudian. sekarang umo 20 tahun. ade 2 anak. xde keje. duduk bawah ketiak mak bapak. kenape boleh suke kat laki camtu? dia dah la pandai, bakal cikgu, mude (21 tahun), tp kenape ley suke kat sedare lelaki yg x gune camtu? nk kate hensem, indon kt bengkel kete sebelah rumah aku ni lg hensem.

dan juga kawan lama aku. sekrang ntah kenal ntah x. aku jarang rapat dgn orang, tp bile aku da rapat, aku akan kenal orang tu samapi bile2. sbb tu aku knl dia on the spot. Kawan baik aku mase darjah 2. dia dari dulu lembut, kawan dgn budak pompuan je. aritu, mase ternampak dia kat wetex, aku kenal dia, tp aku pasti dia dah lupe aku so aku x tegur. dah x lembut dah. ade abs. hensem. rambut pacak2. tp spoil, pegang tangan ngan laki, siap panggil sayang lg. adoyai. anip (abg aku) pun nampak, siap ajak epi (abg aku lg sorang) pegang tangan dia, tp epi xnk. gile ke ape? hehee.

Ape nk jd ngan dunia skrg?

So, just sbb love korang sanggup korbankan sgale yg korang ade?
How true is love?
Mane korang tau love korang tu true?

Dah la, aku da merepek dah ni.
Chiow~