27 January 2012

Island of The Dolls

Korang pernah dengar Island of the Dolls?



 Dekat Xochimico (berdekatan dgn Mexico City), ade satu pulau yg terpencil. Pulau ni adalah satu tempat tarikan pengunjung yg agak menakutkan bg aku. The Island of the Dolls ni di dedicated kan kepade roh sorang bdk perempuan yg cepat sgt jumpe ajal.


The Island of the Dolls (Isla de las Munecas) merupakan tempat tinggal bg beratus (mungkin beribu) anak patung yg dah rosak, cacat n menakutkan. Ade yg dah xde tgn, kepale tanpe badan n mate rosak, sumenye digantung kan dahan pokok, pagar atau mane2 tempat yg boleh digantung. Patung2 ni mungkin agak menakutkan bile tgk waktu siang, tp bile waktu malam, mungkin korang boleh pengsan sbb takut kepale anak patung tu bergerak, mata berkelip atau 'tangan' merayap.



Setiap cite hantu mestilah ade sejarahnye yg tragedi. Island of dolls ni bermule bile satu2nye penduduk pulau ni, Don Julian Santana (gambar kat bwh) terjumpe mayat seorang budak perempuan dekat satu tali air, lebih kurang 50 tahun lepas. Dia rase kesian sgt dgn budak tu, dan mule rase trauma. Satu hari, dia terjumpe anak patung terapung kat tempat yg same dia jumpe mayat budak tu. Dia nk gembirakan roh bdk tu, so dia gantung anak patung tu dekat dahan pokok. Dia harap dgn cara ni dpt tenteramkan roh bdk tu dan melindungi pulau tu dr kuase jahat.

Don Julian Santana

Tapi bagi Julian, satu anak patung x cukup. Dia masih trauma dan x tenteram. So dia mule kumpul patung dari dasar tali air tu, cari semua patung yg dah rosak, cacat dan kotor. Semuanya digantung kat mane2 tempat yg boleh gantung (pokok, pagar, tombol pintu). Tapi dia masih x tenteram, jd tiap kali dia keluar dr pulau tu, dia cari anak patung dekat sume tempat sampah yg dia jumpe. x lame lepas tu, dia berhenti jd pekebun dan hanye kumpul anak patung yg dah rosak.


Ade yg cakap Julian sebenarnye gile, mayat budak tu x pernah wujud, hanye ade anak patung je. Tapi sebenarnye, family Julian (sekarang diorang yg uruskan pulau ni) cakap Julian hanye kesunyian. Dia dah lame x jumpe orang, so bile dia nampak mayat bdk tu, dia jd takut dan kesian sgt pd bdk tu dan family bdk tu. Julain percaya pulau tu dah dihantui roh bdk prempuan tu. Julian ckp bdk perempuan tu suka bile dia gantung anak2 patung tu ke pokok/mane2 tempat boleh gantung. Camne Julian boleh tau? masih dlm misteri.



Tapi, pd tahun 2001, satu kejadian menakutkan berlaku. Julian mati lemas dalam tali air tu, kat tempat yg same budak perempuan tu dijumpai. Ade khabar angin yg cakap anak2 patung tu telah dirasuk roh jahat dan diorg sume bunuh Julian utk hentikan niat dia nk halau sume roh jahat dari pulau tu. Ade jgk khabar angin yg ckp Julian bunuh diri kat situ sebab dia masih dihantui roh bdk perempuan tu, dan sejak kematian dia, sume anak2 patung tu berkabung dan amik tugas dia sbgai penjage pulau dr roh jahat.


Mase Julian masih hidup, pulau ni x dpt byk perhatian pelancong. Tapi sejak kematian dia, pulau ni jadi popular. Kru TV antarabangsa ade buat filem kat sini beberape kali, dan ramai kru2 dan pelakon2 cakap pulau ni masih berhantu.


 Agak susah kalau nk pegi ke pulau ni, tp bile dah sampai, korang dpt berjalan2 keliling hutan dgn patung2 menakutkan tergantung kat pokok, dan korang akan dpt pengalaman yg xkn dapat kt tempat lain. Kalau nk tau, hampir semua patung2 kat sini dibuang kerane byk sebab. xde anggota badan, bdn xde kepale, kepale xde bdn, berkulat, rambut dah xde, dianggap pembawa sial n mcm2 lg. Labah2 n serangge hutan lain dah jdkan patung ni tempat tinggal diorang. Jadi, kalo korang dtg sini, jgn gatal2 nk usik ye.



Niat Julian x salah, dia just nk free kan minda dia n pulau tu dr roh jahat, tapi 'kubur patung' yg dia cipta ni sgt menakutkan. Bile korang ade kat sini, korang akan sentiase terase korang diperhatikan. bulu roma sentiase tegak. Pulau ni sebenarnye chinampa (kebun terapung. Julian asalnye seorang pekebun dan tinggal kat pulau ni sorang2 utk berkebun) tp skrg dah jadi perkuburan anak patung. Ramai pelancong ckp diorang terdengar suare anak patung tu berbisik2 dan ketawa sesame sendiri. Inilah sebab tempat ni jd pusat pelancongan, sebab ramai pelancong yg suke pegi tempat menakutkan utk melancong. Kenape? jgn tanye aku, aku lg suke melancong kat tepi pantai.

Pendapat aku tentang sejarah Islan of dolls ni, NO KOMEN. Kalo korang pergi sini, bgtau aku ye. jgn gatal2 nk usik2 anak patung tu or tarik2 dahan pokok yg ade kat situ. jgn buang air merata, sungai kat situ pun jgn minum. dan JANGAN curi/tarik anak patung tu dari pokok diorang. Ingat, hantu xde, tapi syaitan ade.

Ape sebenarnye terjadi pade Julian? Betul ke dia jumpe mayat budak perempuan? Wallahualam. Korang ade otak, korang ade agama, so korang fikir la sendiri.

Chiow.


Sumber: http://weburbanist.com/2010/10/06/mexicos-creepiest-tourist-destination-island-of-the-dolls/

9 comments:

Hafiz Al-Pazin said...

Haiyo. ada juga orng mcm tu. bertambah-tambah lah tak aman roh tu bila dia gantung benda-benda macam tu. lastly dia juga yang gila kan. kalau nak melancong memang tak hengen pg situ. tapi kalau david teo offer aku belakon cite antu belakon kat situ aku tak tolak...hahaha #budakperasanartisnih. btw very nice article n buat aku nak baca smpai habis. tata

SaLbiahRAWR said...

bab berlakon tu aku setuju sangat! *gelak gaye gedik* time kasih sebab bace n komen yer~

misyamissyou said...

erghhhh serammm..sbb tu kite xdibenarkan simpan patung2..yg ade rupe2 org/haiwan..malaikat xmasuk rumah..ni kalau kat tmpat terbuka cm ni, lagi la...berkeliaran..

SaLbiahRAWR said...

Betul tu. Malaikat x masuk, tapi jin n setan siap bwk kaum lagi, menetap terus kt uma kite...

liyana said...

takutnye tgk....tak berani tgk semua gambar sampai habis..

seriau!

SaLbiahRAWR said...

saya pun takut jgk! Xtau la kenape tempat ni boleh jadi tempat pelancongan...

Princess Nusy said...

menakutkan...huhuhu...first time tgk ade tmpat camni.. ^^

SaLbiahRAWR said...

Berani nk dtg melawat? hehe :P

Nabilah MARS said...

seram nabila baca T^T