25 May 2012

Surat berantai: Tolangla berhenti forward/share

Hey yo~

Sepanjang korang jadi Facebookers ni, korang mesti selalu nampak gambar camni kan?
















Dan korang mesti selalu jumpa post2 macam ni

Repost or you will die

Share kalau korang sayangkan mak korang

anda jangan lupa mencetak 20 salinan wasiat ini dan disebarkan kepada orang lain dalam masa 90 jam dari masa anda menerima wasiat ini anda akan memperolehi sesuatu dari ALLAH YANG MAHA ESA. 




Korang slalu tertipu ke dgn post macam ni?

Facebook takkan derme ape2 duit pade setiap share yg korang buat. Kalau betul Facebook nak dermakan something, mesti Mark Zuckerberg bgtau awal2 kat status die n war2kan pade reporter yahoo.

Bende2 yang kononnye haram tu, aiskrim Walls, aiskrim Magnum, McDonalds, Chewing gum... MANE BUKTI BENDE TU HARAM? Jakim tu bukan budak tepi jalan, suke2 letak tande halal. Diorang orang tinggi agame, mestila diorang check betul2.

Surat berantai "kalau x forward korang mati..." um, aku x pernah forward surat berantai, kenape aku hidup lagi?

Korang fikir doktor akan tunggu depan komputer camni ke?



Bagi aku post2 camni cume dibuat untuk menjatuhkan perniagaan orang, rase sakit hati n cemburu dan agak keji. Memang satu perbuatan yg keji bile diorang gune gambar bdk2 yg tgh melarat sakit semate2 utk popularkan post diorang. ape kejadah???

So, korang, tolongla jangan forward/share bende2 mengarut melainkan korang tau sumber sebenar bende yg korang share tu. Sumber dari facebook x boleh percaye.

Fatwa dah cakap surat berantai tu haram X percaye? >>bace ni<< dan >>bace ni jugak<<

Aku tgh tensyen sbb News Feed dan komen picture dari page yg aku suke aku dipenuhi dgn surat berantai. Xde life ke korang ni?

Okla, chiow

10 comments:

eenie minniey said...

tataw nak cakap pe. tapi kite setuju dengan awak.kite pun tak suke sume2 tu..memang tak pernah share pun. yang pasal dp tu kite pnh guna,tapi tukar balik coz mcm2 plak bunyinya..huhu

SaLbiahRAWR said...

betul tu. Paranoid sangat la diorang sume ni. hahaaa

kaishin said...

sekarang dah jarang on fb..bosan :)

SaLbiahRAWR said...

betul, fb dah makin bosan. haha

Dakara said...

betul betul betul, sekali lagi, aku just geleng kepala bila tengok pasal aiskrim magnum tu.

SaLbiahRAWR said...

Tau xpe, dah la letak gamba binatang tu tgh posing... ntah pape la.

✰ BbyzyЯaRoxx ✰ said...

betul3, lg satu yg annoying: like and share if you love your parents, agak bangang di situ. ala semuanya bermotipkan nk dpt like bebanyak. tak penah buat mnde2 karut cenggini.

SaLbiahRAWR said...

Tu la pasal, habis tu kalau kite x share/like, kite x syg parents kite ke? sengal betul post2 camni. Admin2 page camtu mesti desperate nak byk like kan. haha

syahirooAhmad said...

ape pun, pokok pangkalnye try wat reseach kat google.. kalau betul sahih, baru foward.. tapi kalau silap foward, boleh jatuh fitnah ....so pk panjang sebelum bertindak..

SaLbiahRAWR said...

betul tu syahiroo!