27 April 2013

Dr. House atau Hugh Laurie, seorang pelakon

Assalamualaikum.

Baru2 ni aku stalk bace blog si Nabila, dan ade satu post dia pasal Hugh Laurie.

Hugh Laurie sangat terkenal dengan lakonan dia sebagai mad doctor yg selalu win argument dan sangat genius dalam drama series, Dr. House. Aku suke gile cite Dr House ni, walaupun aku x pandai sains.

Korang mesti pernah tgk cite ni kt AXN
Watak Dr. House ni diamainkan oleh Hugh Laurie, orang yg same memainkan watak bapak Stuart Little (macam yg diberitahu blog Nabila).

Tau x, banyak lagi watak yg dia ni pegang?

Bapa Stuart Little yg baik, berbeza ngan Dr. House
Hugh Laurie sebagai Prince George. HAHAHHAHAAA
Hugh Laurie dan Rowan Atkinson (Mr. Bean!) dalam Blackadder. Jangan terkejut!
Jeeves and Wooster. Cube teka mane satu Hugh Laurie? haha
Hahahaa, ni la jadinye kalau Dr House berhenti amik dadah... kikiki
Hugh Laurie sebagai Jasper dalam 101 Dalmatians.
Hahaha. Agak2 watak mane yg nampak paling bercanggah ngan watak Dr. House?

Serius la, kalau aku jumpe Dr House kt movie lain, aku x fikir dia tu Hugh Laurie, aku tetap akan fikir dia Dr. House je. Macam Mr. Bean, x kirela watak ape dia pegang, watak serius ke, watak jahat ke, dia tetap Mr Bean ni hatiku.

same macam pelakon2 ni la

Yg last skali xleh blah, hahaha

Ye la kan, dah name pun pelakon. kene la hayati watak sampai penonton pun pikir itu memang watak diorang dalam real life.

Boleh ke korang bayangkan Lucius Malfoy (Harry Potter) dan Captain Hook (Peter Pan) dilakonkan oleh pelakon yg sama, Jason Isaacs? 

Ini rupa sebenar Jason Isaacs
Ini Captain Hook dari Peter Pan
Ini Lucius Malfoy dari Harry Potter

Walaupun dua2 adalah watak antagonis, kontra antara dua watak memang nampak sangat ketara. Kate pun pelakon, kan?

Kau tengok, aku sebut Harry Potter lagi. X boleh ke kalau sehari x fikir pasal Harry Potter? JK Rowling, ape kau dah buat pade aku?

ok la chiow.

25 April 2013

Anime/manga: Kuroko's Basketball

Hai, how are you doing?

Hahaha, bajet je nk speaking2 ni.

Anyway, lame gile aku dah x update blog ni. Ntah hape2 la aku ni.

Sebenarnye, aku xde idea nk tulis ape. Dan sebab aku busy. Tipu, busy buat ape ntah. main game je kot.

X main game. Tengok anime and bace manga.

Current obsession aku: Harry Potter dan Kuroko no Basuke (Kuroko's Basketball).

Huh, dah lame aku habis bace novel Harry Potter, sampai sekarang masih terasa kesannye. Harry Potter memang koleksi novel terbaik aku pernah bace.

My favourite character of all time, Luna Lovegood

Weh, kejap, kejap! Aku xnak cite pasal Harry Potter!! Shoo Harry Potter! SHOOOO

Susah betul, sejak kebelakangan ni semua conversation akan aku selitkan pasal Harry Potter. Memang tengak menggila phase aku ni.

Dua lagi karekter yg aku minat
NANTI! aku xnak tulis pasal harry potter! TIDAKKKK

Sila disregard sebab aku xnak tulis psl Harry Potter hari lain. Hari ni, aku nk tulis pasal Kuroko.


Inilah Kuroko.
Kuroko's Basketball ni, senang cakap mengisahkan lelaki2 jambu (bishonen) main bola keranjang.

Sila jangan salah faham, Kuroko ni xde super power kame hame ha atau perkara yg sama waktu dengannya. Dia cuma main basketball.

Tengoklah betape jambunye star2 player ni. rambut pun warna-warni
Oh, memang Kuroko's Basketball ni x sehebat anime Slam Dunk, aku rase xkan ade sports anime or manga yg boleh kalahkan Slam Dunk. Cara permainan Kuroko's Basketball ni lebih kepade street style, safe-foul n high school dunk berbanding dengan Slam Dunk yg lebih kepada cara yg lebih profesional.

Watak2 pemain basketball dalam Slam Dunk pun lebih real, macho, gagah, manly n tegap berbanding dgn watak Kuroko's yg agak terlalu jambu dan kiut.

Tengoklah betape sasa nya badan diorang dan betape x jambunye muke diorang. TENGOK SI GORILLA TU.
So, kenape aku minat Kuroko's Basketball?

Sebab plotline yg agak menarik (dan sebab banyak lelaki hensem. hik hik hik (ketawe gatal))

Kuroko's Basketball ni menceritakan pasal watak utama, Kuroko (rambut biru) yg poker face dan terlalu  plain sampai jarang ade org notice dia. Kuroko x pandai dunk, lay up mahupun shoot 3 pointer, dia hanya pandai pass bola. Disebabkan personaliti dia yg selalu di ignore, dia senang nk curi bola dari orang lain. Enter Kagami (rambut merah. kenape watak utama cite basketball sume nk rambut merah???) yg kononnye berasal dari Amerika dan berlagak sebab taraf basketball kt jepun rendah.

boleh lawan Bella Swan ni, hahaha

kononnye dia dunk terlalu kuat sampai jaring patah

lagi? malas la nk cite lagi. korang gi la tengok sendiri. Season 1 cume ada 25 episod, dan season dua Kuroko no Basuke akan disiarkan secare online mulai bulan Julai ni.

camne Kuroko pass bola tu? Meh sini tengok GIF yg aku amik dari tumblr ni





Memang nampak macam kuase bercakra, tapi sebenarnye diorang main basketball biase2 je. xde aura or chakra pun. haha


Watak utame je yg ade rambut kaler terang. Obvious much? hahaha
K la chiow

03 March 2013

Hantar Pengantin

Assalamualaikum



Betape x boleh blah nye aku ni. Belum ape2 terus tayang duit. Padahal bukan duit aku pun. Kalau duit aku, mesti aku lagi riak jadinye. hahhaa

Semalam, Sabtu 2 Mac 2013, abang sulung aku (atau lebih dikenali sebagai Abe walaupun kami bukan orang kelantan) dah selamat jadi laki orang. X dapat la nk kikis duit dia lagi. Tahniah la ye, wahai Sir Ariff.



So, family aku n orang2 kampung beramai2 naik bas pegi rumah akak ipar baru aku di Puchong 
Selangor.

Abang aku n akak ipar aku orang yg berkerjaya sebagai lecturer di kolej tempatan. Dua2 orang berduit. Sebab tu lah barang hantarannye pun buat aku, org x berduit ni terase nk pengsan.

Sorry for the low quality camera. Xde kamera baru sebab aku x kaya macam abg aku.

Cantik x? Design sendirian berhad ni tau!
Perfume Britney Spears, kasut mahal, jam mahal, beg Guess, coklat Ferrero Rocher, Kamera tahan lasak, Note 2 dan sbgainye



Zahra pun nk amik gambar ngan barang mahal

Dapat pegang barang mahal pun aku dah puas. hahah

aku memang x mampu nk beli kasut mahal n selesa macam tu (walaupun bagi aku design kasut tu x berape cantik) sebenarnye aku sangat jeles. so, aku mintak jase baik abg aku untuk bagi beg kasut tu je. Cantik tau beg kasut tu!

Cantik kan? Wahahaa
Alahamdulillah majlis pernikahan n persandingan berjalan lancar (walaupun katering yg sangat menyakitkan hati, makanan habis biar gitu je)

Hanye ade satu masalah time nk nikah. Samping susah gile nk pkai.

Akak aku tolong, pastu give up.
Abg keempat aku un tolong, pastu give up jgk.
Last2 pengapit yg pandai tolong pakaikan. Time kasih pengapit.
Xpe, samping x penting. Yg penting lafaz nikah. Abang aku lafaz dua kali baru sah. Sangat nervous. Dah practice berjuuta kali sampai x boleh tido pun tetap nervous lagi. Tapi alhamdulillah, sah jgk akhirnye.






Esya, anak akak aku yg tgh kepanasan, bergolek kt tengah2 masjid.
Walaupun cuaca semalam sangat panas terik, terase bahang menyala2 sampai beberape gelas terpecah sendiri, tetap ramai tetamu yg dtg dan majlis berjalan tanpe gangguan kecuali gangguan makanan. kerek punye katering. 

Aku x ambik banyak gambar time majlis persandingan Cuace yg teramat panas buat aku malas nk bergerak dari depan air batu.

Dari kiri: Akak ipar, Zahra tgh tido, aku, abg aku, akak ipar baru, adik, akak aku n Esya tgh tidur jgk.


Aku ngan akak aku yg hanye tinggal tulang tanpe isi lepas minum susu kuruskan bdn.

Esya yg putik kemerah2an cam anak mat saleh.
 Minggu depan rumah aku plak de majlis sanding. Kalau korang tinggal kt area Muar, jemput2 la datang ye :D

Kenape gamba aku nk letak last skali? Xleh blah minah senget ni
Ok thanks for the visit

Chiow

01 March 2013

(OFF TOPIC) Just Ask



Once upon a time, there were three leaves that fell from the same tree, although all were different. One was a heart-shaped tilia leaf, one was an oak leaf, and one was a cedar leaf. The oak leaf fell in Autumn and drifted downwards until he landed in the ocean, where stormy waters tattered him and calm waters soothed him

The cedar leaf fell in Summer and he landed in long green grass, where the sun warmed him and the dew cooled him.

However, the heart-shaped tilia leaf fell in February on a strange, windy day with moody skies and sunshowers. And the wind picked him straight up and carried him away. He skimmed over water and brushed through long grass, until the wind picked him up higher and higher. Then he flew past the treetops, past houses, past steeples and kites. There he met bird, a raven, who asked him where he was going.

He said he did not know, so the raven picked him up and flew higher and higher with him, towards the setting sun.

The tilia leaf had aways looked downwards on his tree and had never seen the night sky before. The raven asked him if he wanted to see the stars.

No, the tilia leaf said.

So the raven dropped him and the leaf fell away into darkness.

It is easy to see why the raven dropped him but not easy for the tilia leaf. The tilia leaf did not know what a star was and was afraid to say yes.

So the tilia leaf fell into darkness and far out of reach of star and bird.

FIN

Nieces

Assalamualaikum.


Ini Zahra


Ini pulak Aisyah
Hohh!

They're my nieces. Comel x! Hahaha

Sebenarnye dah xde modal nk tulis ape, so main upload je gamba.

SPAM!

Sgtlah malas aku nk rotate
Pkai walker pndai, merangkak pulak x pandai2. haha
Rambut adalah palsu semata2
Zahra with oyang!
Aisyah yg suke senyum sorang2


Anak sedara aku baru ade dua. Anak sedare korang dah berape ramai?

Ok lah chiow