20 February 2013

Make up review (ke?)

The title says it all. Kalau korang laki, mungkin korang akan bosan tgk entri ni. Kalo x bosan, err... berminat nak jadi nyahhh nk belikan girlfriend ke?

Review ni hanya utk kulit sensitif dan banyak allergies cam kulit aku. Memang menyusahkan. X boleh pkai mekap merepek2, Mac tiruan pun x boleh, nanti mulalah tumbuh segala badai jenis penyakit dan cendawan berbintik2. Bukan berlagak x nak barang tiruan, tp aku memang x boleh pkai. Mekap berbrand ori yg aku beli ni pun banyak aku pilih yg murah2 je. Harge lebih kurang Mac tiruan tu jgk. Uikk.

SEBELUM KORANG MEKAP, cuci muka at least tiga kali secara. Jangan alirkan air je, gosok sekali muka tu, jangan ada daki or peluh yg tertinggal.

Aku cume review mekap yg aku pkai je. Memandangkan aku xpndai pkai eye shadow, eye lighter, lip liner dan sebagainya, xde lah review pasal beliau2 tu.

Okay, start (gambar semuanya copy dari google image!)


1. Silkygirl Magic BB Powder Foundation SPF 20/PA+ (03 Medium)



  • Bagi korang yg ada jeragat, memang agak penting pilih mekap yg ade SPF. Powder ni ok, x berminyak lepas pakai, kulit aku pun x kene allergies apa2, tapi jgn pakai berkali2. Sekali lalu je, sebab powder ni agak tebal dan kalau pakai berkali2, korang nmpak sgt fake dan caked. Disebabkan kekal, x cair dan x berminyak, aku bg 4 star out of 5 (chewah cam pengkritik je)

2. Silkygirl Silky White Lightening Liquid Foundation (03 Medium)



  • Aku dah cuba banyak liquid foundation (harga bawah RM20) dan inilah yg paling memuaskan hati aku.  Kullit x berminyak, x nampak bertompok dan x de rase gatal. Cara nak pakai? Basahkan makeup sponge, picit sikit on the back of your hand, dan apply sikit2. Jangan picit banyak2, nanti jadi caked. Aku bagi 4 star jugak.

3. Star Elite Click and Glow Concealer (02 Light)


  •  Ni la mekap paling mahal yg aku penah beli, dekat RM40 hargenye. Tp memang puas, panda2 yg suke stay up late terus transform jadi beruang kutub sekelip mata. Cara guna? Click, apply kat black rings/freckles/acne scar, rub2, done! Tahap kepuasan 4.5 star.

4. Silkygirl Long-Wearing Eyeliner (01 Black Black)


  • For everyday use, eyeliner ni memang best n senang dipakai. Tahan lama pulak tu, x macam pencil liner biasa, eyeliner camni x perlu diasah. Standart la, memang akan mencair kalau bawah panas, tapi hanye kalau korang berpeluh. Conclusion, memang ok sgt untuk everyday use, kalau x pernah cuba yg ni, sila beli. Aku nak suruh gak korang beli. 4 star!

5. Elite Paris Must Have Gel Liner



  • Hah, ni eye mekap favourite aku! Tapi agak mahal, so aku dah lame x beli. Gel liner memang puas ati, xkan smudge, xkan cair walau sepanas mane pun, dan xkan hilang (kecuali kalau gosok or basuh pkai air). Cara pakai pun lagi senang daripada liquid liner. Memang aku paling rekomenkan yg ni. Tapi kalo korang rase hargenye x berbaloi, try lah yg Silkygirl punye. Obviously aku bg 5 star pd gel liner ni, sebab aku suke sgt.

6. Silkygirl Double Intense Gel Eyeliner



  • Silkygirl, walaupun agak murah berbanding brand mekap lain, tapi memang memuaskan hati. Kalau nk try gel liner, boleh try yg ni jgk. Tapi kalau korang jarang2 pkai eye liner, baik stick pada pencil liner, sebab gel liner ni senang mengeras bila dah lame x guna. Takut membazir pulak nanti. Memuaskan hati, tapi cepat mengeras, so 3 star je.

7. Silkygirl Double Intense Waterproof Mascara



  • Waterproof ke? Sweatproof je kot. Kene air memang habis la, menangis air mata hitam lah korang jadinya. Mascara ni memang power, kalo nak nampak cam bulu mata palsu, letak banyak2 kali kt bulu mata korang. Kesannye memang masyuk. Satu je kelemahan maskara ni, lambat kering. So, hati2 ye kalo korang letak banyak2, takut terkena kawasan bawah mata. X pasal2 kene touch up. Huk huk. 4 star!

8. Maybelline Watershine Pure Lip Color



  • Banyak warna boleh pilih. Aku sebenarnye x berape gemar lipstick, aku selalunye stick pd lip balm, tapi kalau nk tambahkan warna, boleh pkai ni, harganye ok, x mahal sgt, lipsticknye pun x mencair bile bwh panas. Level ok lah, 3 star je kot, just because aku x berape suke rase sticky lepas pkai lipstick ni.


9. Silky Lips Magic Pink Lipbalm


  • Aku suke sgt yg ni. Sebab? Xde sebab utama, aku just selesa pkai yg ni. Silky Lips ni warna lambat keluar dan ada rase panas sikit bile pkai, tapi warna x hilang. Pegilah makan aiskrim ke, minum air ke, warna xkan hilang for at least 8 hours. Bibir mungkin akan start kering dlm msa 2 to 4 hours, tapi warnanye stay. Memang best. Aku nk bg 5 star, tapi sebab bibir tetap kering x lame pastu, kene bagi 4.

10. In2it Sheer Shimmer Blush


  • Aku x berape pkai blusher sebab blusher menonjolkan jeragat aku,. Still, blusher ni memang ok, kalau pkai kat tempat yg betul, nampak cam blush original. Satu je kelemahan produk ni ialah diorang x sediakan brush. Pandai2lah cari sendiri. Haha. 4.5 star untuk blusher ni!




Okay, itu je lah review aku. Review lah sangat kan, hahaha. Terase sangat keperempuanan buat entry camni, tapi aku xde idea nk tulis entry ape. Rase bersemangat nk post something, tapi xde idea, so aku post je la yg ni. Hehe.

Kalau ade suare sumbang dalam komen cakap 'ohh kenape nk mekap, semua perempuan cantik natural' aku tendang korang jauh2. Kadang2 perempuan bukan mekap sebab nk cantik, kadang2 kami mekap sebab kami suke jage penampilan. Aku nmpak pucat, x sihat dan mcm baru bgn tido kalo x mekap. Lebih kurang cam kenape korang keluar dgn baju bergosok? Kenape xnk keluar ngan baju berkedut? Kenape? KENAPA???

Anyway, ape mekap feveret korang?

Oklah chiow!

18 February 2013

PC game: Slender 8 Pages


Kenape semua orang pelik sangat bile perempuan suke main game? Ape, korang ingat perempuan suke masak je ke? Kenape lelaki boleh jadi chef, tapi perempuan x boleh main game? INI TIDAK ADIL!!!

Aku memang x pandai masak sehebat Cik Nabila. Megi is my favourite food. Bile orang lain suruh masak, tibe2 je aku tak reti masak. Sendiri lapar je reti masak. Ape la nak jadi minah sorang ni.

Tapi aku bukan nak cakap pasal ketidak-adilan persepsi duniawi, aku sebenarnye nak cite pasal PC game, Slenderman. So, anyway, pernah dengar pasal Slenderman x?

Basically, Slenderman ni hantu galah orang putih. Hantu kurus tinggi (x setinggi hantu galah), faceless, kulit putih melepak, jari panjang, ada banyak tentacle dan pakai suit.

Nampak x mane Slenderman?
Tengah cari mangsa dari atas
Woooo
Obviously gambar2 kt atas tu fake, direka untuk popularkan game Slender ni. Whatever lah

Kalau korang terase berminat nak main game rpg horror, for starter boleh try yg ni. Memang game ni jauh beza dari Resident Evil dan Silent Hill, tapi ok lah. Agak mencabar dan mendebarkan, walaupun game ni just mini game je.

Dimanakah kau Slender. Tolong jgn sergah aku
Misi game ni senang jer. Korang cume perlu cari 8 ketas note tanpa diganggu Slenderman. Jangan tanye untuk ape kene cari kertas2 tu, aku rase pembuat game ni pun x tau kenape.

Antara note yg perlu dikumpul

Note lagi

dan note lagi. Kene kumpul sampai cukup 8.
Ape nak buat kalau ternampak Slenderman camni?

Bo!
LARI!!! SELAMATKAN DIRI!!! JANGAN TENGOK ARAH TU LAGI, LARI KE ARAH LAIN!!!!

Kalau dengar muzik menakutkan pun lari jugak!! Lari jauh2 dari tempat kediaman Slenderman tu!!!

Terus terang aku cakap, game ni memang agak mencabar. Aku cuma dapat kumpulkan sampai 6 kertas je, pastu kene tangkap ngan Slenderman. Korang xde senjata, cume boleh lari. So, lari lah!!

* HINTS BILA MAIN GAME NI *
  • Berhati2 lepas jumpe dan ambik note. Slenderman selalu ade dekat2 situ.
  • Hanya lari bile nampak Slenderman. Takut nanti tercungap2 dan x dapat lari laju.
  • Peka pada muzik. Bile Slenderman dtg, muziknye lain. Aku sarankan korang pakai headphone.
  • Tutup lampu bilik korang, dan main game ni waktu malam. Baru ada feel.
  • Bile nampak Slendermen, terus pusing dan lari! Jgn nak buat2 berani tengok lagi sekali.
  • Don't be scared and don't give up!

Berminat? Boleh download game ni kat sini (kalau link broken sila bagitau aku): http://slendergame.com/link.php?url=http://www.shacknews.com/file/32268/slender-beta-093-windows-free-game

  • Jangan lupe extract files sebelum main. 
  • Pastikan korang pilih screen resolution yg sesuai ngan screen korang! 
  • Kalau boleh untick 'WINDOWED', sebab lagi best kalau main full screen. 
  • Saiz game ni x besar, dalam 110 MB je!

Nak tau lagi pasal Slenderman? Pegi sini: http://slendergame.com/

Kalau korang rasa berminat tapi takut nak main, tengok je lah camne orang lain yg main kat video bawah ni, lepas tu korang judge sendiri best ke x, berbaloi atau x untuk download. :)





Untuk starter, aku memang rekomen korang main game PC ni. Saiz nye x besar, x susah, cume perlu kesabaran yg agak tinggi,


Anyway, zaman internet ni, nothing can exist without meme. Ni antara meme Slenderman yg agak kelakar.



Overly Attached Girlfriend pun suke Slenderman
Patutlah Slenderman marah bile amik notes tu... huhu
Prankster yg sangat berbakat.
So, aku harap korang try main game ni!

JANGAN LUPA PAKAI HEADPHONE!!! VOLUME PALING LOUD! Tutup lampu, main sorang2. hehe.

Kalo korang pernah main game ni, meh cite sikit pengalaman korang. Mase first time aku main game ni, aku x main sorang2, tapi tetap agak menggerunkan. Terase meremang bulu roma. hehe.

Ok chiow!

15 February 2013

5 Lagu Popular Paling Sengal Dalam Sejarah Autotune

Apa itu auto tune? Auto tune digunakan untuk menyedapkan suara seseorang. Suara sumbang mcam monyet mana sekalipun, boleh jadi merdu, lembut mcam sutera.

Ramai artis yg guna suara mesin auto tune ni, macam Selena Gomez, Kesha, Lil' Wayne, Black Eyed Peas, Nicki Minaj, Kanye West dan artis Malaysia, Liyana Jasmay.

Sebelum aku mula mengutuk, aku nak cakap suare aku memang langsung xsedap bile nyanyi. Tapi aku x pernah pulak auto tune suara aku pastu bayar radio bukak lagu aku banyak2 kali sampai org naik muak. Sape yg pegi karaoke ngan aku je la kene merana dengar nyanyian aku. wakaka.

Ni lagu auto tune yg popular, tapi lirik sengal sampai rasa macam nk baling radio ke laut.


5. Ke$sha: Tick Tock


Lagu ni sebenarnye agak catchy, aku dulu minat gak lagu ni. Rase cam nk bergelek bile dengar. Tapi bile fokus ke lirik... err, aku pun x tau nk cakap ape.

Tgk first verse pun dah tau memang lagu ni agak stupid.

"Wake up in the morning feeling like P Diddy
(Hey, what up girl?)
Grab my glasses, I'm out the door, I'm gonna hit this city
(Let's go)
Before I leave, brush my teeth with a bottle of Jack
'Cause when I leave for the night, I ain't coming back"
(Full lyric)

Macamman nk bangun macam P.Diddy ye? Kenape nk berus gigi gune arak? Gile ke hape.

Lepas tu, she later tells us she kicks men to the curb unless they look like Mick Jagger. Mick Jagger? Seriously? Aku x paham dia sebenarnya suke lelaki tua yg kaya, atau dia memang fikir Mick Jagger tu hensem. Uhhhh...

uhh... hensem ke Mick Jagger ni.
Percayalah, lagu ni sebenarnya agak ok kalo nak dibandingkan dengan lagu seterusnya yg aku nak tunjukkan korang ni.


4. Jenna Rose: My Jeans


Haha. Aku x tau la kenape aku boleh terdengar lagu ni. Sengal. Lagu ni pasal jeans dia yg popular, semua orang pakai jeans macam dia.

"I just can't wait to call these my jeans
Everyone can look at me in my jeans
I can go anywhere in my jeans
But I still can't believe they wore those jeans like me"
Full lyric

dan banyak kali dia cakap O.M.G kaat korus... uhhh, xde lirik lain ke?

Tapi yg penting, kenape buat lagu pasal jeans? Dah ketandusan idea ke?

Mungkin biased, sebab aku memang menyampah lagu SWAG anak beranak lagu Nicki Minaj n Lil Wayne. Urghhh bilela diorang nk bersara dr industri muzik ni.

Got swag?

3. Rebecca Black: Friday



Kalo korang penah tengok or dengar lagu ni, korang akan tau betape stupidnye lirik dia. Lagu ni basically menceritekan pasal hari Jumaat. Bangun pagi pukul 7, makan cereal, pegi bus stop, jumpe kawan naik kete, x tau nak duduk kat depan or belakang. Yeah, memang agak sengal.

Semua lirik lagu ni agak stupid, tapi ni part yg paling sengal

" Yesterday was Thursday, Thursday
Today i-is Friday, Friday
We-we-we so excited
We so excited
We gonna have a ball today
Tomorrow is Saturday
And Sunday comes afterwards
I don't want this weekend to end"
(Full lyric)

Siap ade rap lagi. Ape dia fikir kalo ade orang rap, lagu tu jadi cool? Sengal giler.

Whoops.Hahaha.


2.  Nicole Westbrook: It's Thanksgiving



Hahahaha....ha...ha.

Kenape la minah ni suka rela nak nyanyi lagu macam ni. Maybe sebab nk popular.

Lagu ni seratus-peratus dicipta oleh Patrice Wilson, orang yang sama cipta lagu Friday.

Basically, dia nyanyi pasal Thanksgiving, mash potatoes, turkey, have fun, thank you.... Tu je lah lirik nye. berulang bende pasal tu je.

Yang menariknya, black guy yg nyanyi rap dalam video Friday, muncul dengan kostum ayam dan mula nyanyi rap depan budak2 tu. P-p-pedooooo!!



Liriknye pun lebih kurang cam Rebecca Black punye lagu jgk. Sila nyanyi lirik ni pkai lagu Friday.

"December was Christmas. (Christmas) 
January was New Year (New Year). 
April was Easter. And the 4th of July, 
but now it’s Thanksgiving."
(Full lyric)

Kalau dia buat lagu lagi lepas ni.... hmmm, ntah la. Dah la ramai yg dislike kat youtube. Dia bangga dapat duit je kot.


Lagu paling teruk, lagi teruk dari lagu2 kat atas, adalah lagu ni.


1. Double Take: Hot Problems


Sila dengar. Aku x rase diorang pakai auto tune. Atau dah pakai auto tune tapi suara still macam tu. Bukan nyanyi, lebih pada bercakap.

Inilah summary lagu ni
Liriknye pulak, memang menyakitkan hati.

"Please don't get me wrong
I know that I'm hot
Textbook perfection really takes a lot
Weird guys call my phones
And girls call me names
Like Miley said “I can't be tamed”

Hot girls we have problems too
We're just like you, except we're hot
The world needs to open their eyes
And realize
We're not perfect
And sometimes we lie 

Just kidding
We're perfect"
(Full lyric)

Girls, please, you're not that hot. Beautiful, yes, but not THAT hot like, oh I don't know, Paris Hilton and maybe Taylor Swift.

Basically lagu ni menceritakan betape hot nye diorang ni sampai perempuan lain jeles dan buat gosip pasal diorang.

Tengokla betape conceited nye diorang ni. Jadi menyampah pulak aku tengok. hurrrr

Hottest problem!


Okay, tu je la.

Lagu ape yg korang paling x suke? Sile tulis dalam komen :D

Chiow!

13 February 2013

Resident Evil 6 addiction

Berhabuk blog ni. Ntah bape lame aku x update, aku pun dah lupe.

Kenape aku dah lame x update? Sebab google chrome buat hal. Asyik crash je. Aku baling lappy ni masuk mesin basuh baru tau.

Tapi sebab utama sebenarnye malas. Hahaha.

Dan sebab aku tengah ketagih main game Resident Evil 6.

Oh hensemnye Leon <3

Mansion yg cantik tp jadi kediaman zombie
Inilah bos segala zombie. Memang liat nk mati. Habis peluru aku.
Ini Resident Evil 4 Outbreak 1. Melawat zoo waktu zombie apocalypse. Memang bijak.
Antara babak mengerikan. Walaupun monster ni senang mati, tp memang menakutkan.

By the way, korang penah tengok movie Resident Evil tak? Aku x minat movienye. Langsung tak minat. Tapi aku minat gile main gamenye. X tau la kenape, mungkin sebab movie banyak rosakkan plot dalam game. Yelah, kalo dia ikut betul2 plot dalam game, buat ape tengok movie lagi kan?



Dan aku x paham kenape watak utamanya Alice (yang x wujud pun dalam game) dan kenape CARLOS MESTI MATI????

 At least ade jugak watak game yg keluar kan, daripada xde langsung. hmmm

Macam cosplay pun ada. haha

Lagi satu yg aku x paham, kenape banyak babak Alice naked? Nk tarik penonton lelaki ke?

Kawan aku, Dakara minat movie Resident Evil, tapi dia x main game. Mungkin sebab tu pandangan kami berbeza. Hahaha.

Aaaanyway, kalau ade org tanye aku mane satu game Resident Evil yg aku paling suka dari 1 ke 6, aku memang x dapat pilih. Kalau ikut grafik, mestilah RE5 n RE6 yg paling baik, tapi yg paling aku suka is RE2. Karekter yg diguna ialah Leon Kennedy (si hensem) dan Claire Redfield (adik Chris Redfield)



Mungkin ramai yg x setuju, sebab grafik x berape baik (game PSone je kot), zombie nye pun x berape mencabar, tapi aku mmg suke gile yg ni, siap bersusah payah install masuk lappy aku sebab nk main balik. Mungkin sebab ni game Resident Evil pertama yg aku main.

Least favourite? RE1. Sebab sangat confusing dan aku x dapat nk habiskan, sampai sekarang. Jauh lagi confusing dari game Silent Hill.

Hah, game Silent Hill pun aku minat! Nanti aku buat blog post pasal game ni pulak. Buat mase sekrang, aku dah malas nk taip lagi,,, sooo

Chiow!