15 February 2013

5 Lagu Popular Paling Sengal Dalam Sejarah Autotune

Apa itu auto tune? Auto tune digunakan untuk menyedapkan suara seseorang. Suara sumbang mcam monyet mana sekalipun, boleh jadi merdu, lembut mcam sutera.

Ramai artis yg guna suara mesin auto tune ni, macam Selena Gomez, Kesha, Lil' Wayne, Black Eyed Peas, Nicki Minaj, Kanye West dan artis Malaysia, Liyana Jasmay.

Sebelum aku mula mengutuk, aku nak cakap suare aku memang langsung xsedap bile nyanyi. Tapi aku x pernah pulak auto tune suara aku pastu bayar radio bukak lagu aku banyak2 kali sampai org naik muak. Sape yg pegi karaoke ngan aku je la kene merana dengar nyanyian aku. wakaka.

Ni lagu auto tune yg popular, tapi lirik sengal sampai rasa macam nk baling radio ke laut.


5. Ke$sha: Tick Tock


Lagu ni sebenarnye agak catchy, aku dulu minat gak lagu ni. Rase cam nk bergelek bile dengar. Tapi bile fokus ke lirik... err, aku pun x tau nk cakap ape.

Tgk first verse pun dah tau memang lagu ni agak stupid.

"Wake up in the morning feeling like P Diddy
(Hey, what up girl?)
Grab my glasses, I'm out the door, I'm gonna hit this city
(Let's go)
Before I leave, brush my teeth with a bottle of Jack
'Cause when I leave for the night, I ain't coming back"
(Full lyric)

Macamman nk bangun macam P.Diddy ye? Kenape nk berus gigi gune arak? Gile ke hape.

Lepas tu, she later tells us she kicks men to the curb unless they look like Mick Jagger. Mick Jagger? Seriously? Aku x paham dia sebenarnya suke lelaki tua yg kaya, atau dia memang fikir Mick Jagger tu hensem. Uhhhh...

uhh... hensem ke Mick Jagger ni.
Percayalah, lagu ni sebenarnya agak ok kalo nak dibandingkan dengan lagu seterusnya yg aku nak tunjukkan korang ni.


4. Jenna Rose: My Jeans


Haha. Aku x tau la kenape aku boleh terdengar lagu ni. Sengal. Lagu ni pasal jeans dia yg popular, semua orang pakai jeans macam dia.

"I just can't wait to call these my jeans
Everyone can look at me in my jeans
I can go anywhere in my jeans
But I still can't believe they wore those jeans like me"
Full lyric

dan banyak kali dia cakap O.M.G kaat korus... uhhh, xde lirik lain ke?

Tapi yg penting, kenape buat lagu pasal jeans? Dah ketandusan idea ke?

Mungkin biased, sebab aku memang menyampah lagu SWAG anak beranak lagu Nicki Minaj n Lil Wayne. Urghhh bilela diorang nk bersara dr industri muzik ni.

Got swag?

3. Rebecca Black: Friday



Kalo korang penah tengok or dengar lagu ni, korang akan tau betape stupidnye lirik dia. Lagu ni basically menceritekan pasal hari Jumaat. Bangun pagi pukul 7, makan cereal, pegi bus stop, jumpe kawan naik kete, x tau nak duduk kat depan or belakang. Yeah, memang agak sengal.

Semua lirik lagu ni agak stupid, tapi ni part yg paling sengal

" Yesterday was Thursday, Thursday
Today i-is Friday, Friday
We-we-we so excited
We so excited
We gonna have a ball today
Tomorrow is Saturday
And Sunday comes afterwards
I don't want this weekend to end"
(Full lyric)

Siap ade rap lagi. Ape dia fikir kalo ade orang rap, lagu tu jadi cool? Sengal giler.

Whoops.Hahaha.


2.  Nicole Westbrook: It's Thanksgiving



Hahahaha....ha...ha.

Kenape la minah ni suka rela nak nyanyi lagu macam ni. Maybe sebab nk popular.

Lagu ni seratus-peratus dicipta oleh Patrice Wilson, orang yang sama cipta lagu Friday.

Basically, dia nyanyi pasal Thanksgiving, mash potatoes, turkey, have fun, thank you.... Tu je lah lirik nye. berulang bende pasal tu je.

Yang menariknya, black guy yg nyanyi rap dalam video Friday, muncul dengan kostum ayam dan mula nyanyi rap depan budak2 tu. P-p-pedooooo!!



Liriknye pun lebih kurang cam Rebecca Black punye lagu jgk. Sila nyanyi lirik ni pkai lagu Friday.

"December was Christmas. (Christmas) 
January was New Year (New Year). 
April was Easter. And the 4th of July, 
but now it’s Thanksgiving."
(Full lyric)

Kalau dia buat lagu lagi lepas ni.... hmmm, ntah la. Dah la ramai yg dislike kat youtube. Dia bangga dapat duit je kot.


Lagu paling teruk, lagi teruk dari lagu2 kat atas, adalah lagu ni.


1. Double Take: Hot Problems


Sila dengar. Aku x rase diorang pakai auto tune. Atau dah pakai auto tune tapi suara still macam tu. Bukan nyanyi, lebih pada bercakap.

Inilah summary lagu ni
Liriknye pulak, memang menyakitkan hati.

"Please don't get me wrong
I know that I'm hot
Textbook perfection really takes a lot
Weird guys call my phones
And girls call me names
Like Miley said “I can't be tamed”

Hot girls we have problems too
We're just like you, except we're hot
The world needs to open their eyes
And realize
We're not perfect
And sometimes we lie 

Just kidding
We're perfect"
(Full lyric)

Girls, please, you're not that hot. Beautiful, yes, but not THAT hot like, oh I don't know, Paris Hilton and maybe Taylor Swift.

Basically lagu ni menceritakan betape hot nye diorang ni sampai perempuan lain jeles dan buat gosip pasal diorang.

Tengokla betape conceited nye diorang ni. Jadi menyampah pulak aku tengok. hurrrr

Hottest problem!


Okay, tu je la.

Lagu ape yg korang paling x suke? Sile tulis dalam komen :D

Chiow!

6 comments:

Dakara said...

wahahahaa aku dah dgr sume lagu tu, dan memang mcm sengal pun sume lagu tu. ce kalo malaysia ade lagu teruk gitu, habislah kena hentam hahaa.

'hari ni jumaat,
hari jadiku,
ramai ucap selamat,
diriku sungguh gembira,
wooo oh oh oh oh'


tu lagu aku, nanti aku publish, hahaaa~

Mrs Velentine said...

memang poyo

SaL-IrisOfDeath said...

@Nabila jgn lupe masukkan "abg kool wish happy birthday, aku sgt gumbira, ha ha ha" hehehe

Mrs Valentine sgt2 kan. hehe

Hanim Irsyad said...

haha. best.

Sxin said...

bhahahaha , lawok giler .. terkeluar air mata gelak ..kah3

kopi pasta said...

OK, smua lagu yg ko senarai hitamkan ni mmg tak best. mmg ptut dihentam...yg aku paling myampah jenna rose dgn rebecca black...si jenna tu aku myampah tgk mua dia bila dia menyanyi. si rebecca tu, mmg smua ttg dia hampeh. lgu.suara.

Friday tu sebenarnya nak tunjuk yg diorg muda mudi eksited cuti hujung minggu...boleh pergi party2 sakan...tula intipati lgu tu