20 February 2013

Make up review (ke?)

The title says it all. Kalau korang laki, mungkin korang akan bosan tgk entri ni. Kalo x bosan, err... berminat nak jadi nyahhh nk belikan girlfriend ke?

Review ni hanya utk kulit sensitif dan banyak allergies cam kulit aku. Memang menyusahkan. X boleh pkai mekap merepek2, Mac tiruan pun x boleh, nanti mulalah tumbuh segala badai jenis penyakit dan cendawan berbintik2. Bukan berlagak x nak barang tiruan, tp aku memang x boleh pkai. Mekap berbrand ori yg aku beli ni pun banyak aku pilih yg murah2 je. Harge lebih kurang Mac tiruan tu jgk. Uikk.

SEBELUM KORANG MEKAP, cuci muka at least tiga kali secara. Jangan alirkan air je, gosok sekali muka tu, jangan ada daki or peluh yg tertinggal.

Aku cume review mekap yg aku pkai je. Memandangkan aku xpndai pkai eye shadow, eye lighter, lip liner dan sebagainya, xde lah review pasal beliau2 tu.

Okay, start (gambar semuanya copy dari google image!)


1. Silkygirl Magic BB Powder Foundation SPF 20/PA+ (03 Medium)



  • Bagi korang yg ada jeragat, memang agak penting pilih mekap yg ade SPF. Powder ni ok, x berminyak lepas pakai, kulit aku pun x kene allergies apa2, tapi jgn pakai berkali2. Sekali lalu je, sebab powder ni agak tebal dan kalau pakai berkali2, korang nmpak sgt fake dan caked. Disebabkan kekal, x cair dan x berminyak, aku bg 4 star out of 5 (chewah cam pengkritik je)

2. Silkygirl Silky White Lightening Liquid Foundation (03 Medium)



  • Aku dah cuba banyak liquid foundation (harga bawah RM20) dan inilah yg paling memuaskan hati aku.  Kullit x berminyak, x nampak bertompok dan x de rase gatal. Cara nak pakai? Basahkan makeup sponge, picit sikit on the back of your hand, dan apply sikit2. Jangan picit banyak2, nanti jadi caked. Aku bagi 4 star jugak.

3. Star Elite Click and Glow Concealer (02 Light)


  •  Ni la mekap paling mahal yg aku penah beli, dekat RM40 hargenye. Tp memang puas, panda2 yg suke stay up late terus transform jadi beruang kutub sekelip mata. Cara guna? Click, apply kat black rings/freckles/acne scar, rub2, done! Tahap kepuasan 4.5 star.

4. Silkygirl Long-Wearing Eyeliner (01 Black Black)


  • For everyday use, eyeliner ni memang best n senang dipakai. Tahan lama pulak tu, x macam pencil liner biasa, eyeliner camni x perlu diasah. Standart la, memang akan mencair kalau bawah panas, tapi hanye kalau korang berpeluh. Conclusion, memang ok sgt untuk everyday use, kalau x pernah cuba yg ni, sila beli. Aku nak suruh gak korang beli. 4 star!

5. Elite Paris Must Have Gel Liner



  • Hah, ni eye mekap favourite aku! Tapi agak mahal, so aku dah lame x beli. Gel liner memang puas ati, xkan smudge, xkan cair walau sepanas mane pun, dan xkan hilang (kecuali kalau gosok or basuh pkai air). Cara pakai pun lagi senang daripada liquid liner. Memang aku paling rekomenkan yg ni. Tapi kalo korang rase hargenye x berbaloi, try lah yg Silkygirl punye. Obviously aku bg 5 star pd gel liner ni, sebab aku suke sgt.

6. Silkygirl Double Intense Gel Eyeliner



  • Silkygirl, walaupun agak murah berbanding brand mekap lain, tapi memang memuaskan hati. Kalau nk try gel liner, boleh try yg ni jgk. Tapi kalau korang jarang2 pkai eye liner, baik stick pada pencil liner, sebab gel liner ni senang mengeras bila dah lame x guna. Takut membazir pulak nanti. Memuaskan hati, tapi cepat mengeras, so 3 star je.

7. Silkygirl Double Intense Waterproof Mascara



  • Waterproof ke? Sweatproof je kot. Kene air memang habis la, menangis air mata hitam lah korang jadinya. Mascara ni memang power, kalo nak nampak cam bulu mata palsu, letak banyak2 kali kt bulu mata korang. Kesannye memang masyuk. Satu je kelemahan maskara ni, lambat kering. So, hati2 ye kalo korang letak banyak2, takut terkena kawasan bawah mata. X pasal2 kene touch up. Huk huk. 4 star!

8. Maybelline Watershine Pure Lip Color



  • Banyak warna boleh pilih. Aku sebenarnye x berape gemar lipstick, aku selalunye stick pd lip balm, tapi kalau nk tambahkan warna, boleh pkai ni, harganye ok, x mahal sgt, lipsticknye pun x mencair bile bwh panas. Level ok lah, 3 star je kot, just because aku x berape suke rase sticky lepas pkai lipstick ni.


9. Silky Lips Magic Pink Lipbalm


  • Aku suke sgt yg ni. Sebab? Xde sebab utama, aku just selesa pkai yg ni. Silky Lips ni warna lambat keluar dan ada rase panas sikit bile pkai, tapi warna x hilang. Pegilah makan aiskrim ke, minum air ke, warna xkan hilang for at least 8 hours. Bibir mungkin akan start kering dlm msa 2 to 4 hours, tapi warnanye stay. Memang best. Aku nk bg 5 star, tapi sebab bibir tetap kering x lame pastu, kene bagi 4.

10. In2it Sheer Shimmer Blush


  • Aku x berape pkai blusher sebab blusher menonjolkan jeragat aku,. Still, blusher ni memang ok, kalau pkai kat tempat yg betul, nampak cam blush original. Satu je kelemahan produk ni ialah diorang x sediakan brush. Pandai2lah cari sendiri. Haha. 4.5 star untuk blusher ni!




Okay, itu je lah review aku. Review lah sangat kan, hahaha. Terase sangat keperempuanan buat entry camni, tapi aku xde idea nk tulis entry ape. Rase bersemangat nk post something, tapi xde idea, so aku post je la yg ni. Hehe.

Kalau ade suare sumbang dalam komen cakap 'ohh kenape nk mekap, semua perempuan cantik natural' aku tendang korang jauh2. Kadang2 perempuan bukan mekap sebab nk cantik, kadang2 kami mekap sebab kami suke jage penampilan. Aku nmpak pucat, x sihat dan mcm baru bgn tido kalo x mekap. Lebih kurang cam kenape korang keluar dgn baju bergosok? Kenape xnk keluar ngan baju berkedut? Kenape? KENAPA???

Anyway, ape mekap feveret korang?

Oklah chiow!

11 comments:

Dakara said...

perh banyak gila seyh alat mekap ko!! aku terpegun!!

aku tak pernah pakai foundation, aku cuma pakai cream pelembab, lepas tu tepek bedak. tak pernah letak cocealer or whatever jadah tu semua, haha.

by the way, aku pakai bedak pixie, sangat tahan lame. lpas tu aku pakai ayeliner avon, pun tahan lame, g la mandi kat mane2 mesti tak tanggal punya.

last skali lipbalm lip ice. ni aku tak puas hati sebab mengeringkan bibir aku, tapi aku still pakai, haha. nanti aku nak try ko punya la pulak.

thats all. cuma 3 benda yang aku pakai. ade eyeshadow tapi pernah pakai skali je, then blusher sangat jarang dipakai. haha.

nanti silalah ajar aku pakai mekap ye, hehee

SaL-IrisOfDeath said...

aku punye gel liner tu dah habis, liquid liner aku x letak sebab penah pakai 2 kali je. Banyak ke? aku tgk akak aku pnye lg byk. hahaha

ala kulit ko cantik, x nmpak sgt black circles. Kalau aku x pkai concealer jd cam panda sakit tau x. hahaa.

bedak pixie aku x penah try plak, slalu beli Silkygirl je. eyeliner avon pun x pnh, xde org jd ahli la kt uma aku. hahaa. aku punye lipbalm tahan dalam 2 jam, pastu kering jgk bibir. Kene apply balik.

Bagus jgk sebenarnye x mekap byk2, jd cam badut plak nnti. hahahaha~

Amirul Verdasco Nadzri said...

aku cam dakara pakai eyeliner avon. bajet nk kasi gothic sikit la. etxra lasting eyeliner apantah nama dia. aku pakai bawah mata. rembat sepupu aku punya. pakai yang pensel tu susah..

yg elite gel liner tu mmg hilang kalo pakai air je eh? kalo betul, aku nk cari gak sebatang since yg avon nih payah basuh.. so, susah nk ambik wuduk..huhu

SaL-IrisOfDeath said...

Waa, lelaki pun nk mekap gak? hahaha, suke je ko rembat sepupu ko pnye. Pkai la power foundation skali, cari warna paling putih. Baru gothic sejati. hehe

gel liner tu mmg hilang pkai air, kene gosok2 sikit lah. tapi cam kelakar je kalo lelaki pkai gel liner. dah mcm perempuan btl dah. hahaa~

kopi pasta said...

err aku suspek takda org llaki yg akan komen n3 makeup ko ni. tp tanggapan aku meleset. si amirul tu elok2 jer bgi komen. huhu

aku suka pakai gincu kaler peach..ehhh =.='

SaL-IrisOfDeath said...

haha,tau xpe. xnak try warne pink ke? hehe XD

Cik Pensil said...

err.. pensil tak pandai nak mekap sebab dekat sekolah dilarang sama sekali pakai benda alah tu. terutama lipstik dengan maskara/celak tapi ramai ja yang pakai. haha

pensil selalu pakai krim dengan compact powder je.

pensil tak reti pakai celak, berair habis mata T_T

maskara, dulu pensil pernah test pakai, tak sangka bulu mata pensil sangat panjang. hahaha . tapi tak boleh kedip mata T_T benci, belomoih habis :3

SaL-IrisOfDeath said...

laa, macam mane boleh berair mata, pkai kt eye lids ke kt dlm mata? haha XD xpe, pensil skolah lg, x payah mekap dulu, dah bsr baru mekap. :D

WAHIDA ALIAS said...

wawa pon pakai blusher in2it.die nampak cantik and natural je

Irah Je said...

Hee..kita pon pakai magic bb powder foundation tu..best kan..rasa natural je..hee..thumbs up! nanti buat lah review untuk pencuci muka yagn sesuai dengan kulit sensitif eh?

SaL-IrisOfDeath said...

@WAHIDA ALIAS Betul, memang cantik :)

@Irah Je ha'ah, mmg powder foundation favourite! Selesa, x berminyak n rase natural. Kalo ade kesempatan nanti sy tulis psl pencuci muka plak :)