08 January 2014

Skin care review: Organic Aid Vitamin E Moisturizer Cream

Assalamualaikum

Ohhh, lamenye aku x update blog. Berhabuk dah blog ni. Tapi x pe la kan, x sape kisah pun. hehe.

Sejak aku keje kat Giant Muar, duduk bawah aircond 48 jam, I noticed that my already dry skin menjadi semakin kering, dan mula mengelupas. 

Beberapa minggu kemudian, aku perasan sesuatu kat bawah mata aku.

Lines.

I'm in my early 20's and I have small lines under my eyes! This is unacceptable!

My traitor skin doesn't stop at that. Kulit aku yg mengelupas mula keluar jerawat batu, lebih2 lagi bahagian dagu. GAHHH. As if I'm not humiliated enough!!

So aku mula stalk blog skin care utk cari produk untuk melembapkan kulit. Ramai yang cakap produk ni bagus untuk melembapkan dan menghilangkan kesan jerawat, so aku pun cuba.

Inilah produknye

gambar dapat kat google, sebab aku malas nk upload gambar sendiri.
Produk: Organic Aid Vitamin E Moisturizer Cream
Harga: Rm 16 (28 gram) / RM 30 (110 gram)
Availability: Guardian and Watsons

Ingredient
Ade paraben dalam ingredient nye. Untuk korang yg kulit sensitif, mungkin perlu berhati2 ye. Paraben dikatekan agak berbahaye untuk kulit, so aku pun teragak2 nk cuba sebenarnye. Tapi sebab dah di brainwash oleh review blog2 ternama (dan sebab harga yg x berape mahal) aku cuba jgk akhirnya. 

Aku dah guna habis satu botol yg 28 gram. Texturenye agak thick, but I admit this product blends really well. Cepat menyerap. X sempat nk urut sekitar muka, dah serap. 

Tapi x sesuai dengan aku yg memang jenis dry dari zaman azali lagi.

Kalau muka korang jenis combination (oily bahagian T-zone, kering bahagian pipi), memang sesuai. Tapi untuk kulit mengelupas macam aku, x membantu sangat. Bila aku pkai krim ni, kulit aku memang lembut, tapi lepas cuci muka, mengelupas balik. Lagi teruk jadinye. 

Dengan kata lain, krim ni tak merawat kulit kering, cume menyorokkan je. Kire macam concealer jenis pelembap la. 

Lagi satu, korang kene aware that this cream block your pores. That's why this cream is suitable for night use only. Agak berat untuk digunekan waktu siang, sebab kulit muka akan cepat berpeluh dan gatal. Kalau korang rase nk try jugak produk ni, aku syorkan korang guna krim Organic Aid ni waktu malam, dan krim lain waktu siang.

Secara conclusionnye... Produk ni x membantu masalah kulit mengelupas aku. Tapi kesan jerawat memang cepat hilang sebab kandungan vitamin E yg tinggi dalam krim ni

Will I repurchase? No, because it didn't help my skin problem.

Krim ni sesuai untuk jenis kulit combination dan oily, dan utk night use only. X sesuai untuk kulit yg sangat kering.